Η
χολολιθίαση ή
πέτρες είναι μορφώματα που ομοιάζουν με πέτρες που αναπτύσωνται στη Χοληδόχο Κύστη (Χολή) ή στον Χοληδόχο πόρο. Το μέγεθος τους ποικήλει, από πολύ μικρές εώς μεγάλες. Είναι ενδιαφέρον ότι πιο επικίνδυνες είναι οι μικρές πέτρες. Πολύ συχνά η χολολιθίαση είναι ασυπτωματική.
Χωρίζονται σε:- Χοληστερινικούς λίθους
- Χολερυθρινικούς λίθους
Τι είναι η Χοληδόχος ΚύστηΗ χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας το οποίο προσκωλλάτε στο ήπαρ και ...
Διαβάστε περισσότεραΗ
χολολιθίαση ή
πέτρες είναι μορφώματα που ομοιάζουν με πέτρες που αναπτύσωνται στη Χοληδόχο Κύστη (Χολή) ή στον Χοληδόχο πόρο. Το μέγεθος τους ποικήλει, από πολύ μικρές εώς μεγάλες. Είναι ενδιαφέρον ότι πιο επικίνδυνες είναι οι μικρές πέτρες. Πολύ συχνά η χολολιθίαση είναι ασυπτωματική.
Χωρίζονται σε:- Χοληστερινικούς λίθους
- Χολερυθρινικούς λίθους
Τι είναι η Χοληδόχος ΚύστηΗ χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας το οποίο προσκωλλάτε στο ήπαρ και αποθηκεύει τη χολή (υγρό) που παράγετε στο ήπαρ και βοηθά στην πέψη των τροφών. Η χοληδόχος κύστη διαμέσου του χοληδόχου πόρου εκκρίνει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο.
Αίτια- Αυξημένη συγκέντρωση χολεστερόλης ή χολερυθρίνης
- «Τεμπέλικη» χοληδόχος κύστη
- Κίρρωση ήπατος
- Διατάραχές αίματος
- Εγκυμοσύνη
- Γρήγορη απώλεια βάρους
Συμπτώματα- Πόνος στο δεξιό υποχόνδριο
- Αντανακλαστικός πόνος στο δεξιό όμω
- Πόνος στο στήθος
- Ναυτία και έμετος
- Ίκτερος
Επιπλοκές- Οξεία χολοκυστίτιδα
- Οξεία παγκρεατίτιτδα
- Ύδρωπας
- Γαγκραινώδης χολοκυστίτιδα
- Ρήξη - Χολοπεριτόνεο
Παράγοντες Κινδύνου- Γυναίκες
- Ηλικία μεγαλύτερη 40 ετών
- Οικογενειακό ιστορικό
- Παχυσαρκία
- Απώλεια σημαντικού βάρους σε λίγο διάστημα
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Νόσος του Crohn
- Δίαιτα υψηλή σε λίπη και χοληστερόλη
- Στατίνες
- Παθήσεις του αίματος
- Αντισυλληπτικά
Πολύποδας Χοληδόχου Κύστεως
Οι πολύποδες της Χοληδόχου κύστεως αποτελούν προσεκβολές στο εσωτερικό της οι οποίοι δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτών εξελίσετε τελικά σε καρκίνο. Δεν εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα και αποτελούν τυχαία ευρήματα. Η αντιμετώπιση τους συνιστάται (Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή) όταν ξεπεράσουν σε μέγεθος το 1cm ή αν μεγαλώνουν ταχέως.
Εξετάσεις και Διάγνωση- Υπερηχογράφημα
- Αξονική Τομογραφία
- Μαγνητική Τομογραφία (MRCP)
- ERCP
Αντιμετώπιση- Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομη
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή (Ελάχιστα επεμβατική τεχνική) είναι η επέμβαση στην οποία διαμέσου 4 οπών (1cm και 0,5cm) αντί για μία μεγάλη τομή, γίνετε η αφαίρεση της Χοληδόχου κύστεως. Ο ασθενής εισάγετε το ίδια ημέρα, χειρουργείτε και παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Σε πολύ λίγες ημέρες (3-4) μπορεί να επανέλθει σε όλες τις δραστηριότητες του.
Η επέμβαση γίνετε με τομή στο δεξιό υποχόνδριο στις εξείς περιπτώσεις:
- Βαρειά φλεγμονή
- Τεχνικούς λόγους ασφαλείας
- Σοβαρή καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια
- Προχωρημένη εγκυμοσύνη
- Προηγούμενη επέμβαση στη κοιλιακή χώρα
- Διαταραχές πήξης ή ηπατική ανεπάρκεια
- Καρκίνος Χοληδόχου Κύστεως
Μπορώ να φάω χωρίς Χοληδόχο Κύστη; Προκειμένου ο οργανισμός να πέψει τις τροφές δεν χρειάζετε τη χοληδόχο κύστη αλλά τη χολή (υγρό) που παράγετε στο ήπαρ και αποθηκεύετε προσωρινά στο χοληδόχο πόρο.
Καρκίνος Χοληδόχου ΚύστεωςΑποτελεί ένα σπάνιο αλλά πολύ επιθετικό καρκίνο που αναπτύσεται στη Χοληδόχο Κύστη. Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν οι Πολύποδες της Χοληδόχου Κύστεως και η Χολολιθίαση. Σε πρωϊμα στάδια η επιβίωση είναι υψηλή, σε προχωρημένο στάδιο ή επιβίωση είναι πολύ χαμηλή.
Αντιμετώπιση- Αρχικά στάδια Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή - Παρακολούθηση
- Ενδιάμεσα στάδια Ριζική Χολοκυστεκτομή
- Προχωρημένα στάδια Ηπατεκτομή