Δημήτριος Ε. Γιακουστίδης Χειρουργός

ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΗΠΑΤΟΣ

ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Πάγκρεας


Ο Δημήτριος Ε. Γιακουστίδης Χειρουργός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων στο Πάγκρεας, δημιουργώντας σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του στα τηλέφωνα 2310237911, 6932306133, 2310400337

  • Καρκίνος Παγκρέατος

    Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί το 4ο αίτιο θανάτου λόγω καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως. Η American Cancer Society αναφέρει ότι το 2018 περισσότεροι από 55000 άτομα θα διαγνωστούν με καρκίνο παγκρέατος στις ΗΠΑ και θα αποβιώσουν περισσότεροι από 44000. Αν και η χειρουργική αφαίρεση του όγκου αποτελεί τη κύρια ριζική θεραπεία που οδηγεί σε μακροχρόνια επιβίωση, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία και η νέο-επικουρική χημειοθεραπεία (neo-adjuvant chemotherapy) όπως και η επικουρική χημειοθεραπεία (adjuvant chemotherapy) στην αύξηση της επιβίωσης. Η νέο-επικουρική χημειοθεραπεία (neo-adjuvant chemotherapy) παίζει σημαντικό ρόλο στον οριακά εξαιρέσιμο καρκίνο παγκρέατος (borderline resectable pancreatic cancer) στην προσπάθεια αύξησης της εξαιρεσιμότητας (resection rate).


    Αίτια


    ⦁ Κάπνισμα

    ⦁ Ηλικία

    ⦁ Παχυσαρκία

    ⦁ Χρόνια παγκρεατίτιδα

    ⦁ Σακχαρώδης Διαβήτης


    Γονιδιακά


    ⦁ Οι περισσότεροι παγκρεατικοί καρκίνοι παρουσιάζουν μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS (80%), p53 (50%) και p16

    ⦁ CDKN2 (90%) και το DPC4/Smad4 (50%)

    ⦁ BRCA2 είναι ένα ακόμα γονίδιο, οι μεταλλάξεις του οποίου οδηγούν στο σύνδρομο του κληρονομικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών

    ⦁ κληρονομική παγκρεατίτιδα

    ⦁ σύνδρομο Peutz-Jeghers*, το άτυπο οικογενές σύνδρομο με πολλαπλούς σπίλους μελάνωμα (FAMMM)*, το σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών και ο κληρονομικός μη-πολυποδοειδής καρκίνος του παχέος εντέρου (HNPCC ή σύνδρομο Lynch)

    ⦁ Υπολογίζεται ότι το 5 με 10% των παγκρεατικών καρκίνων μπορεί να έχει μία οικογενή συνιστώσα

Διάγνωση

Διάγνωση – Κλινική Εικόνα


⦁ Ίκτερος

⦁ Κοιλιακό και οσφυϊκό άλγος

⦁ Απώλεια βάρους και ανορεξία

⦁ Δυσπεπτικά ενοχλήματα

⦁ Θρομβώσεις

⦁ Παγκρεατίτιδα

Η διάγνωση και η εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας στον καρκίνο του παγκρέατος προϋποθέτει απεικόνιση με Αξονική (Multi-detector CT) και Μαγνητική Τομογραφία (3 Tesla MRI) και Μαγνητικής Χολάγγειο-Παγκρεατογραφίας (MRCP) σε μηχανήματα υπέρ-υψηλής ευκρίνειας (state of the art) με πρωτόκολλα δυναμικής παγκρέατος και αγγειογραφίας. Συμπληρωματικά σημαντικό ρόλο έχει η Ενδοσκοπική Υπερηχοτομογραφία (Endoscopic Ultrasound, EUS) στην εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας, τη σχέση του όγκου με τα παρακείμενα αγγεία (Κοιλιακή Αρτηρία, Ηπατική Αρτηρία, Άνω Μεσεντέριος Αρτηρία, Άνων Μεσεντέριος Φλέβα, Πυλαία Φλέβα) και τη λήψη βιοψιών από τον όγκο.

Αντιμετώπιση


⦁ Επεμβάσεις για Παγκρεατικό καρκίνο

⦁ Θερμοκαυτηριασμός (Ablation)

⦁ IRE (Irreversible Electropolation) Nanoknife

⦁ RE (Reversible Electropolation)

⦁ Χημειοθεραπεία

⦁ Ακτινοθεραπεία

⦁ Στοχευόμενες Θεραπείες

⦁ Ανοσοθεραπεία

⦁ Έλεγχος Πόνου


Χειρουργικά ο καρκίνος της κεφαλής του παγκρέατος χωρίζετε σε 4 κατηγορίες


⦁ Άμεσα εξαιρέσιμος (Straightforward resectable)

⦁ Οριακά εξαιρέσιμος (Borderline resectable)

⦁ Τοπικά προχωρημένος Τύπου Α (Locally Advanced Pancreatic Cancer A)

⦁ Τοπικά προχωρημένος Τύπου Β (Locally Advanced Pancreatic Cancer B)


Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος πρέπει να γίνετε στα πλαίσια πλήρους ογκολογικής ομάδας. Η παραπάνω κατηγοριοποίηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να προτείνετε η σωστή στρατηγική αντιμετώπιση. Η συμβολή της απεικόνισης με εξειδικευμένο Ακτινολόγο στη σχέση του όγκου με τις αγγειακές δομές παίζει βασικό ρόλο. Το ογκολογικό συμβούλιο (MDT, Multi Disciplinary Team) που απαρτίζετε από Χειρουργό Παγκρέατος. Γαστρεντερολόγο και Ογκολόγο, θα αποφασίσει την ολιστική αντιμετώπιση, με τον συνδυασμό Χειρουργείου, Χημειοθεραπείας και Ακτινοθεραπείας.

 

Αντιμετώπιση
⦁ Χειρουργική

  - Whipples (PPPD)
  - Περιφερική Παγκρεατεκτομή
  - Ανοικτά, Λαπαροσκοπικά, Ρομποτικά
⦁ Χημειοθεραπεία
⦁ Ακτινοθεραπεία
⦁ Στοχευόμενες θεραπείες
⦁ Ανοσοθεραπεία


Αγγειακές Εκτομές

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο παγκρέατος όπου ό όγκος εφάπτεται ή διηθεί τα πέριξ αγγεία (αρτηρίες και φλέβες). Στο παρελθόν αυτοί οι ασθενείς θεωρούνταν ανεγχείρητοι και η μοναδική του ελπίδα ήταν η χημειοθεραπεία. Σήμερα σε επιλεγμένες περιπτώσεις και μετά πλήρη ενημέρωση υπάρχει η δυνατότητα Αγγειακών Εκτομών και αποκατάστασης αυτών με διάφορες τεχνικές

⦁ Εκτομή Πυλαίας και Άνω Μεσεντερίου Φλέβας

⦁ Εκτομή Ηπατικής και Κοιλιακής Αρτηρίας (Πολύ επιλεγμένα περιστατικά)

⦁ Αποκατάσταση με μοσχεύματα (φλέβες, PTFE)

  • Κυστικοί Όγκοι Παγκρέατος


  • Οξεία Παγκρεατίτιδα


  • Χρόνια Παγκρεατίτιδα


  • Παγκρεατεκτομές

    • Whipple
    • Περιφερική Παγκρεατεκτομή (Ανοικτά - Λαπαροσκοπικά)
    • Ολικής Παγκρεατεκτομή
    • Επέμβαση Frey
  • Whipples

    Η επέμβαση Whipple, γνωστή και ως Παγκρεατοδωδεκαδακτυλική εκτομή, αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες και βαρείες για τον άνθρωπο χειρουργικές εκτομές. Στην επέμβαση αυτή αφαιρείτε η κεφαλή και η αγκυστροειδής απόφυση του παγκρέατος, το δωδεκαδάκτυλο και τμήμα του στόμαχου, η χοληδόχος κύστη και τμήμα του χοληδόχου πόρου.


    Με την επέμβαση Whipple αντιμετωπίζονται παθήσεις του παγκρέατος, του δωδεκαδακτύλου και το χοληδόχου πόρου. Αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση για καρκίνο παγκρέατος που περιορίζετε στη κεφαλή.


    Μετά την εκτομή της κεφαλής και η αγκυστροειδούςς απόφυσης του παγκρέατος, του δωδεκαδάκτυλου και τμήματος του στόμαχου, της χοληδόχου κύστη και του χοληδόχου πόρου ακολουθεί η αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος που περιλαμβάνει την αναστόμωση του παγκρέατος με το λεπτό έντερο, ηπατικονηστιδική αναστόμωση και γαστροεντερική αναστόμωση (ΓΕΑ).


    Η επέμβαση Whipple είναι μία απαιτητική επέμβαση με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές (αιμορραγία, διαφυγή). Πρέπει να γίνετε σε κέντρα με εξειδίκευση στον καρκίνο παγκρέατος από χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες παθήσεις.


    Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μεγάλα αγγεία (Πυλαία Φλέβα, Άνω Μεσεντέριος Φλέβα, Κοιλιακή και Ηπατική Αρτηρία), είτε περιβάλλονται είτε διηθούνται από τον όγκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η εκτομή των αγγείων αυτών και η αποκατάσταση της συνέχειας με ή χωρίς τη χρήση αγγειακών μοσχευμάτων.


    Αποτελεί τη μοναδική έως σήμερα ριζική θεραπεία στον καρκίνο του παγκρέατος.

Οι εικόνες είναι από προσωπικά χειρουργεία και οι ασθενείς έχουν χορηγήσει τη συγκατάθεση τους.

Share by: